Sumba Paradise Beach Resort
Házirend 2023

Ahhoz, hogy lakóközösségünk békében, biztonságban és nyugalomban működhessen mindenkit, befektetőt és szállóvendéget egyaránt, arra kérünk hogy az alábbi házirendet alaposan áttekintse és a resortban töltött idő alatt ezen szabályokhoz alkalmazkodjon.

 • Éjszakai csend
  Bár sokunk szeret éjszakákba menőleg mulatni, kérjük fogadjátok el, hogy Sumbán másképp megy az idő. Este 6 óra magasságában már teljes sötétség van, ezért a legtöbb itt lakónak bioritmusa ehhez hamar alkalmazkodik, legtöbbször 22:00 órakor már mindenki alszik,  a nap pedig a legtöbb itt lakónak 6:00-7:00 magasságában megkezdődik. Kérjük tartsuk tiszteletbe mindenkinek a pihenéshez való jogát, és 22:00-7:00 között kerüljük a hangzavarral járó tevékenységek végzését.

 • Tisztaság, rend
  Senki nem szeret egy piszkos szomszédot, igaz? A resort jó hírnevének megtartása érdekében arra kérünk minden itt lakót, hogy a terasz és udvarrészt minden esetben rendezetten hagyják maguk körül. Vegyük figyelembe, hogy egy rendezetlen, piszkos terasz és kert, az egész reszort hírnevére kihat. Tartsuk tiszteletben egymás befektetését azzal, hogy nem adunk lehetőséget arra, hogy a resort értékelései között valaha rendezettlenségre vonatkozó kommentárok legyenek. 
  Mi megtesszünk minden tőlünk telhetőt, ezért mi is kérjük, hogy cselekedjetek hasonlóan. 
  ❌ Ruhák szárogatása, teregetés a teraszokon nem kívánt, elegendő hely van minden ház mögött erre melyhez akár tőlünk is vásárolhatsz ruhaszárítókat, illetve mosodai szolgáltatásunkban ruhádat szárítva, vasalva és hajtogatva kaphatod tőlünk vissza.
  ❌ A teraszokon szemét, üresüvegek, edények tárolása nem kívánt. Szállóvendégeinknél minden esetben benne van a napi takarítási szolgáltatás, viszont a terasz rendezetten hagyását tőlük is pontosan ugyanúgy kérjük, mint befektetőinktől. A napi takarítás tartalmazza a szemetesek ürítését is természetesen. Kérjük a hulladékot megfelelően szelektálva kezeljük. 
  Azon itt lakóknak, akik a resort takarítási szolgáltatását nem veszik igénybe, és esetlegesen a fenti kérésünket, figyelmeztetést követően sem teljesíti, abban az esetben a terasz, kert takarítását személyzetünk automatikusan elvégzi, mely szolgáltatás eseti 300.000 IDR díja a lakó számára kiszámlázásra kerül.
   ❌Minden bontott étel, ital tárolása házakon belül is kízárólag a hűtőkben javasolt! Egy szabadon hagyott tányér étel, vagy cukros ital, perceken belül vonzza az egereket, kértevőket, hangyákat, melyektől nehezen lehet újra megszabadulni.
   
 • Dresscode 
  Ne felejtsük el, hogy ezen a szigeten mi vagyunk a vendégek, és tiszteljük meg a helyieket, azzal, hogy a kultúrájuk, vallásuk és erkölcsüknek megfelelő viseletben közlekedünk a világukban.  Pontosan tudjuk, hogy az itteni klímába érkezve európából mindenki legszívesebben egy szál fürdőruhában menne bárhová, de az itteni kultúra nem kultiválja a mesztelenséget, ezért mindenkit arra kérünk, hogy a házaikon kívül, minden esetben olyan viseletben legyen ami a vállat, köldököt, dekoltázst takarja. Tartsuk meg a Sumba Paradise Beach resort jó hírnevét a helyiek között is, mely jó hírnév kialakítása és a helyikhez való beilleszkedés hosszú folyamat volt.
  Resort területén a medence és környékén a fürdőruha természetesen megengedett viszont az étteremben fürdőruha, fürdőköntös nem kívánt viselet.

 • Szabályok a parton
  Palakahembi partja, mint minden partszakasz, indonéz állam tulajdona, melyhez korlátozás nélkül mindenkinek hozzá kell hogy férjen. A partszakaszon osztozunk a helyiekkel, horgászokkal, halászokkal, kérjük munkájukat és kultúrájukat tartsuk tiszteletben és a parton fenti dresscodehoz alkalmazkodjunk és a nyugalmat ne zavarjuk.
  A Partszakaszon víziőrség, vízimentő jelenleg még nincsen kialakítva, a parton való időtöltés mindenkinek teljes mértékben a saját felelősége. 
  Minden esetben kerüljük, hogy a vízben egyedül, külső felügyelet nélkül tartózkodunk. Ha megfelelő körültekintést és a természetnek járó tiszteletet megadjuk akkor biztonságban élvezhetjük a partszakasz szépségeit. Ha nem látunk helyit a vízben, vízközelben, olyankor érdemes nekünk is kerülnünk a vizet.
  Erdélyi mondás, hogy a "medve nem játék", ezt ott is tiszteletben tartjuk, és nem rohanunk az erdőbe ismeretlenül. A trópusokon más állatok jelenthetnek veszélyt, amik miatt körültekinőnek kell lennünk. Ezen a partszakaszon ritka esetenként krokodilokkal lehet találkozni, illetve előfordulhatnak különbözü kígyófélék is erről alaposabban az alábbi blogcikkben írunk "betegségek, vadállatok és veszélyek".
  Bár erre vonatkozólag hivatalosan nem tilthatunk meg senkit, de a józan paraszti észre hallgatva: a parton sötétedést követően tartózkodni nem javasolt, a vízben úszni kifejezetten nem ajánlott. • Járművek
  A resort területén csak és kizárólag a resort saját elektromos golfkocsijai közlekedhetnek. Motorokat, autókat a resort bejáratánál a parkolóban kell letenni. Kerékpárjaitokat amennyiben a házatokban tartjátok, a resort területén tolva mozgassátok.

  A resort őrzött parkolója az alábbi kondíciókkal vehető igénybe:
  • Resorttól bérelt minden jármű térítésmentesen parkol.
  • Saját vagy más szolgáltatótól bérelt motor esetén térítés ellenében használható.