Tokopédia, avagy az indonéz "Amazon"

ONLINE SHOPPING SUMBÁN

Tokopédiát sokan talán úgy képzelitek el mint az indonéz Amazon, ránézésre van minden, van olcsón, bár valójában inkább a Wish-hez hasonlítható, de fogyasztóvédelem nélkül. 

Néha valóban teljesen jól működik, néha hosszú hónapok fejfájását okozza. 

Van, hogy egy egy alkatrész napokon belül megérkezik, van úgy, hogy több heti várakozás után mondják le... az addigra már szállítás alatt lévőnek hitt terméket. Nagyobb összegű termékek esetén, hamar csalás áldozata lehet az emberfia, és mint a legtöbb garanciális, reklamációs esetben sok segítségre az anyacégtől akkor sem számíthatunk.

​2023 januárja óta még jobban megugrottak a szállítási költségek Sumbára. Nem ritka, hogy meghaladják, olykor akár többszörösével is a termék árát. De 30-40%-al legalább érdemes kalkulálni 

A mellékelt képen a szállítási költségei láthatóak 4 db mosógép csatalakozó csőnek, a csövek összértéke nem haladja meg a 100.000IDR-t (~2400Ft) míg az őket terhelő postaköltség, ha nem akarunk rá több mint egy hónapot várni akkor legalább 432.000IDR (10.000Ft), és sajnos ez nem egy ritka, kirívó eset. Szóval szép és jó, hogy a termék 24.000IDR áron hirdetve van a tokopédián, de közel sem annyi mire a hozzánk érkezik.

Ezen számunkra alap eszközök  Sumbán nem beszerezhetőek, hiányuk miatt éppen mosógépeinket nem tudjuk hetek óta bekötni, Minden mosásunkat vagy kézzel vagy Waingapuban kell intéznünk...

Ugyanezt európában meddig tartana beszerezni? Fel sem merül a kérdés, hogy bármilyen fennakadást okozhatna egy ilyen apróság... és ha az árat teljesen figyelmen kívül hagyjuk, mert az eszközre ugye szükség van, ezt követően  jönnek a szállítást követő kacifántok.


​Az hogy egy pár görkorcsolya két jobbos formájában érkezik, hogy a számítógép amit rendelünk, se méretben, színben és specifikációiban sem hasonlít a kiszállított példányhoz. Persze, az eladó is minden tőle telhetőt megtesz az ügyfélelégedetség érdekében (nem). 
​Kedvenc válaszom arra a reklamációra, ahol egy csomagban árult eszközszettnél, 4 termékből 2 hibásan, egy megkésve, de legalább a szükséges szoftver nélkül érkezett, hogy míg reagálnak, ismét hetek teljenek el, hogy a valójában egy rendszert használni tudjam... mikor megvolt minden akkor kiderült, hogy valójában az egy eszköz amit addig jónak hittünk, nem az amit hirdettek. 
Nade, erre a nyugtató válasz: 
​- Minden rendben, ne aggódjon mister, ki fogjuk cserélni! 
​- Dejó és akkor külditek a jó terméket?
​- Jah a terméket nem, de a képet és a leírást a hirdetésben hamarosan. 
 
​Tokopédia a legtöbb esetben az eladót védi, vagy néha lehetőséget kapunk arra hogy visszaküldjük az árút. Szóval, megérkezik a várva várt cső a mosógéphez, nem jót küldenek, bocs "ezvan", ettől a munka tovább áll... megkapjuk a lehetőséget, hogy vissza küldjük és megtérítik a 100.000IDRt... de a visszaszállítási költség természetesen minket terhel...  Hamar rájöttünk arra, hogy a reklamáció rögös zsákútjába fölösleges bele menni, inkább alkalmazkodunk ahhoz vagy megjavítjuk azt ami érkezik. 

​Mi napi szinten használjuk a Tokopediat, és elég gyakran jól is működik, de valójában orosz rulett az idegekkel, mert sose tudod, hogy egy fontos eszköz vagy egy kevésbé fontos eszköz esik a rendszer(telenség) áldozatává. 

​Nemzetközi webáruházak, mint Alibaba, Aliexpress működik itt is viszont a szállítási költségek és a várakozási idők, na és persze a vám miatt, a legritkább esetekben használjuk. Érdekesség, hogy, mivel Sumba nemzetközi forgalomra még nincs felkészítve, legközelebb vámhivatal, és nagyobb szállítmányozási elosztó Kupangban van, így minden nemzetközi szállítással rendelt termék - és sok Indonézián belülről érkező is - kerülőúton érkezik Sumbára, azaz még egy hajózott szakasz, ami lehet 2 nap is, vagy bármennyi...

Ezért mi kidolgoztunk egy olyan beszerzési hálózatot, ahol a lehető legritkábban szükséges igénybe vennünk a Tokopediat és egyéb online shoppokat. a Hogyan kerülnek a termékeink Sumbára Blogcikkben bővebben írunk a folyamatról.
Trópusi betegségek, állatok és veszélyek (1. rész)
Szúnyogok